Kalp kontrolü (Check up)

Kalp krizi geçiren hastalarım ve ya yakınları ile konuştuğumda en sık duyduğum ifade ” Hocam hiç bir şikayeti yoktu! Ne oldu birden böyle” Kriz tanımı gereği ani başlayan, önceden tahmin edilebilen ancak kesin zamanı kestirilemeyen olaylardır. Ekonomik krizler de önceden tahmin edilebilir, ancak ekonomik sıkıntının ne zaman hangi etken ile krize döneceği bir muammadır. Kalp kontrollerinin iki amacı var. Şikayet olmadığı halde şu an bir kalp hastalığı var mı, kişinin gelecekte kalp krizi geçirmesine neden olabilecek bir rahatsızlığı var mı?

Ölüm, kalp yetersizliği , beklenen yaşam ömürünün kısalması, sakatlık- bakıma muhtaçlık gibi ciddi sonuçlar doğuran kalp krizi ve felçlerin yaklaşık %80’i önlenebilir sebepler ile oluşmaktadır. İşte kalp kontrolünün amacı aslında budur. Hayat kurtarmak! Çoğu check up programında yapılan kişide “şu anda” bir kalp hastalığı olup olmadığına odaklanan kalp tetkikleri yeterli değildir. Kalp krizine neden olan önlenebilir risk etmenlerinin tespiti kalp kontrollerinin mihenk taşı ve koruyucu hekimliğin başlangıcıdır. Erken teşhis, erken tedavi ! Kişinin sağlık ve alışkanlıklarına özel seçenekler ile ilaçlı veya ilaçsız şekilde risk etmenlerinin giderilmesi kalp krizi olasılığını azaltacak yegane yöntemdir.

Kişinin kalp krizi geçirip geçirmeyeceğini önceden bilmemiz mümkün değil. Ancak belirli formüller ile kişinin 10 yıllık kalp krizi riskini hesaplayabiliyoruz. Bu hesaplamaların sonucu yüksek risk bildiriyor ise ilaç tedavisi hastanın şikayeti olmasa bile gerekebilir. Eğer hesaplamalar orta veya düşük risk bildiriyor ise çoğu zaman ilaca gerek duyulmaz. Sınır değeri geçmiş kolesterol, sınırda tansiyon veya şeker başlangıcı gibi hafif bozukluklara erken tanı koymak ve müdahale etmek yaşlılığa yönelik en değerli yatırım. Çünkü bu tür hastalıklar önemsenmez ise on yıllar içinde oluşacak hastalıklar rahat edeceğim dediğimiz emekliliğimizi bize zehir edebilir. Bedenimizi koruyarak girdiğimiz yaşlılıkta bunama, yatağa bağımlılık, depresyon gibi hastalıklar çok daha az görülmektedir.

Kimler kalp kontrolünden geçmeli;

  • 40 yaşından sonra ömründe bir kez her birey kalp doktoru tarafından değerlendirilmeli
  • Şeker, tansiyon, kolesterol , böbrek yetmezliği olanlar, sigara içenler yılda bir kez
  • Annede 65, babada 55 yaşından önce veya kardeşlerinde kalp hastalığı olanlar 30 yaşından sonra 5 yılda bir.
  • Spora başlayacak olanlar

Hangi ölçümler yapılmalı;

  • Kol ve bacak tansiyonu
  • Kilo ve bel çevresi

Hangi kan tahlilleri yapılmalı;

  1. Şeker, kolesterol, karaciğer ve böbrek fonksiyonları, tiroid düzeyi
  2. Özellikli kolesteroller
  3. Kan sayımları, yangı belirteçleri
  4. İdrar tahlili

Hangi tetkikler yapılmalı;

  • Elektrokardiyografi
  • Ekokardiyografi
  • Stres egzersiz testi
  • Gerekir ise kalp damarı tomografisi

Düzgün yapılan kalp kontrolü hayat kurtarır

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s