Kalp vicdanın ve sevginin mekanı olarak söylene gelmiştir. Vicdanımıza değen bir an kalbimizde anlamlanır. Sevdiğinden ayrılmanın acısıyla yürekler yanmıştır.
Yüreğin yanması hekimlik yaşantımızda “angina pectoris” olarak sıkça karşımıza çıkıyor. Ferhatın yüreği yandığında anginal atak mı geçiriyordu bilinmez ama ciddi üzüntülerde kalp problemleri çıktığını biliyoruz.
Biraz stres kelimesi üzerine konuşmak isterim. Hastaya stresli misin diye sorduğumda pek nadiren “Hayır, ben genelde rahatımdır.” yanıtı alırım. Genelde “Hocam stressiz hayat mı olur” cevabını veya stresin ne olduğunu tam anlamlandıramayan hastanın kafasındaki en yakın kötü ana dair hislerini önümde bulurum.
Üzüntü, keder, gam, hüzün, kahır, yeis, hüzün, tasa, dert gibi duyguların her biri, aslında başka başka durumları tanımlamak içindir .Bunların hepsini stres kümesi içinde değerlendirmek mümkün değil. Stres kelimesinin toplumsal geçmişi yok, bundan dolayı ortak bir kavrayış da gelişmiyor insanlarda stresli misin diye sorduğumuzda. Gelelim tanıma. Stres rahatsızlık veren bir durum karşısında kişinin hissettiği duygusal ve fiziksel gerilim halidir. Hayat meşgalesinde karşılaştığımız sorunlara verdiğimiz tutum stresi belirler.
Bir çok kalp hastalığının temelinde süreğen stres yatar.
- Katekolamin artışı ile kalp hızı yüksekliğine (taşikardi)
- Kan basıncının artmasına
- Yangı (inflamasyon) yolu ile damar tıkanıklığına
- Hormonal yollar ile kalp kası bozukluğuna neden olur.
Asitanlığımın ortasında oğlunu trafik kazasında kaybeden bir teyze acile yüreği yanarak, angina pectroris ile başvurmuş ve tetkiklerinde kalp krizi saptanmıştı. Hemen kateter laboratuarına alıp anjiografi yapmıştık. Damarları normal çıkınca ben çömezlik hali ile şaşırmıştım. Daha sonra yaptığımız kalp ultrasonunda takotsubo yani kırık kalp sendromu teşhisi koymuştuk.
Kırık kalp sendromu genellikle çok sevdiği bir insanın kaybı gibi ruhsal stres veya ciddi yanık gibi fiziksel stres sonrası kalp kasının bozukluğu ile ortaya çıkar. Kalp krizini taklit eden ve uzun dönem sağ kalımı kalp krizinden biraz kötü olan kırık kalp sendromu bize ruhsal gerilimlerin kalbin üzerinde ne kadar etkili olduğunu kanıtlıyor
Stres kalbe her zaman kırık kalp sendromu gibi gürültülü zarar vermez.Duvarı nem insanı gam yıkar. Çoğu zaman sinsi bir şekilde ilerler stres ile ilişkili bozukluklar. Ben sigara içmedim, alkol kullanmadım nereden çıktı bu kalp krizi sorusunun cevabı bazen yalnızca strestir.
Sağlıklı ve huzurlu bir ömür dilerim.